Postup
-
Ak sa Vám zdá že je cesto riedke nebojte sa pridať múku. Záleži veľmi od použitých zemiakov.
Z uvedenych surovin vymiesiť cesto ktoré sa pekne odliepa od dna misy a je pekne hladké na povrchu a elastické. Ak cesto sledujete vidíte ako sa mení. Ku koncu miesenia začína byť oveľa pevnejšie. Trvať to môže aj 20 minút.
Cesto necháte nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku to trvá asi 8 hod. (Cas je len orientačný. Závisí od okolitej teploty a sily kvásku.) Pri verzii z droždia asi 2 hodiny.
Nakysnuté cesto rozdeľte na 50 g časti ktoré ugúlajte do malých bochníčkov a utiahnete. Uložíte na papier na pečenie a zakryjete.
Nechajte finálna nakysnúť asi 3 hodiny ak robíte kváskové a 20 min. Ak robíte z droždia.
Nakusnuté vysmážajte v rozpálenom oleji. Ja som vysmážala na 6,5 stupni (z 9).
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto
- 50 g kvások LM alebo ražný alebo 20 g droždia
- 200 g chlebová pšeničná múka
- 130 g polohruba pšenična muka
- 150 g mlieko
- 1 žĺtko
- 2 váčšie zemiaky varené v šupke
- 40 g olej
- 60 g kryštálový cukor
- 1 čl soľ
Plnka
- Džem, alebo krém podľa chuti