Zemiakové smažené bombolky

Zemiakové smažené bombolky som robila z podobného cesta ako pirohy. To cesto s pridaním zemiaku je jednoducho úžasné. Môžete z neho robiť aj klasické šišky.
Plniť ich môžete dovnútra s cukrárenským vreckom s tenkou špičkou, alebo rozrezať a naplniť tak že polovičky zlepíte. Alebo tiež servírovať slávnostne s kopčekom zmrzliny alebo krému z mascarpone a kopčekom džemu na tanieriku. Je to len na Vás.

Postup

  • Ak sa Vám zdá že je cesto riedke nebojte sa pridať múku. Záleži veľmi od použitých zemiakov.

    Z uvedenych surovin vymiesiť cesto ktoré sa pekne odliepa od dna misy a je pekne hladké na povrchu a elastické. Ak cesto sledujete vidíte ako sa mení. Ku koncu miesenia začína byť oveľa pevnejšie. Trvať to môže aj 20 minút.

    Cesto necháte nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku to trvá asi 8 hod. (Cas je len orientačný. Závisí od okolitej teploty a sily kvásku.) Pri verzii z droždia asi 2 hodiny.

    Nakysnuté cesto rozdeľte na 50 g časti ktoré ugúlajte do malých bochníčkov a utiahnete. Uložíte na papier na pečenie a zakryjete.

    Nechajte finálna nakysnúť asi 3 hodiny ak robíte kváskové a 20 min. Ak robíte z droždia.

    Nakusnuté vysmážajte v rozpálenom oleji. Ja som vysmážala na 6,5 stupni (z 9).

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Zemiakové smažené bombolky?
Kliknutím vyberte

Cesto

  • 50 g kvások LM alebo ražný alebo 20 g droždia
  • 200 g chlebová pšeničná múka
  • 130 g polohruba pšenična muka
  • 150 g mlieko
  • 1 žĺtko
  • 2 váčšie zemiaky varené v šupke
  • 40 g olej
  • 60 g kryštálový cukor
  • 1 čl soľ

Plnka

  • Džem, alebo krém podľa chuti