Zemiakové žemle

Zemiakové žemle chutia božsky a vydržia čerstvé pár dní. Ale verte že ich zjete hneď po upečení.

Postup

  • Zemiaky uvarte v šupke a nechajte vychladnúť. Ponorným mixerom ich rozmixujte na kašu.

    Zo všetkých surovín uvedených v recepte vymieste kompaktné cesto, ktoré sa odliepa od stien nádoby a je pekne elastické

    Cesto nechajte nakysnúť na dvojnásobok asi 6-8 hodín. (čas je orientačný), v zime to môže byť i 12 hodín pri kváskovej verzii. Pri verzii z droždia to trvá asi 2 hodiny.

    Nakysnuté cesto rozdeľte na 150 g bochníčky
    Bochníčky utiahnite a vygúľajte do požadovaného tvaru

    Nechajte finálne nakysnúť 2-3 hodiny pri verzii z kvásku a asi 20 min. pri verzii z droždia.

    6. Pečte pri teplote 180 St.C. asi 25-30 minút.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Zemiakové žemle?
Kliknutím vyberte

Cesto

  • 900 g pšeničná hladká alebo chlebová múka
  • 300 -400 g v šupke uvarený nastrúhaný zemiak
  • 150 g maslo
  • 2 vajcia
  • 250 g mlieko
  • 20 g (3 čl) soľ
  • 20 g (2 čl) cukor
  • 250 g LM alebo 40 g droždia