Univerzálne kváskové cesto

Univerzálne sladké kváskové cesto

Univerzálne sladké kváskové cesto

Recept:

Rozkvas:

  • 100 g LM
  • 100 g voda
  • 100 g Manitoba typ 0, alebo hladká pšeničná múka typ T650, alebo 0
  • Necháme nakysnúť pri izbovej teplote v tomto období zhruba 8 hodín. Čas je orientačný podľa teploty v miestnosti. Musí zdvojnásobiť objem, ale nesmie byť prepadnutý, vtedy už prekysol.

Cesto:

  • Nakysnutý rozkvas
  • 700 g pšeničnej hladkej múky
  • 2 žĺtka
  • 250 g šľahačková smotana
  • 150 g vody
  • 30 g oleja
  • 5 PL cukor
  • 2x vanilkový cukor
  • kôra z citróna
  • štipka soli

Z hotového rozkvasu a surovín do cesta vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Záleží ale od teploty v miestnosti ako dlho to bude trvať. Môže to byť od 6 (v lete) do 12 hodín (v zime)

Cesto použijeme na Vianočky, koláče, sladké makovky, pleteničky, hniezda …  Takmer na všetko sladké kváskové pečivo.

Necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny

Pred pečením potierame rozšľahaným vajíčkom

Komentáre (3)

  • Lenka 14. apríla 2021

    Dobry den,

    s LM zacinam a nerozumim, jaktoze mate v rozkvasu pomer mouky k vode 1:1. Nemel by byt pomer mouka voda kvas 2:1:1? Moc dekuji za objasneni.

    • Petronela Burianová 17. apríla 2021

      Dobrý deň. Vy si mýlite dva pojmy. Krmenie kvásku a rozkvas. Kvások LM sa naozaj krmi pomerom 1:1:0,5(voda). Ale v recepte na ktorý reagujete ide o rozkvas, to znamená, že kvások LM sa rozkvasí tak, ako je uvedené v recepte na cca 100% hydratovaný pšeničný kvas a ten sa nechá narásť a použije v recepte.

  • Viera Bobríková 18. augusta 2020

    🙂

Pridať komentár