Recept:
Rozkvas:
- 100 g LM
- 100 g voda
- 100 g Manitoba typ 0, alebo hladká pšeničná múka typ T650, alebo 0
- Necháme nakysnúť pri izbovej teplote v tomto období zhruba 8 hodín. Čas je orientačný podľa teploty v miestnosti. Musí zdvojnásobiť objem, ale nesmie byť prepadnutý, vtedy už prekysol.
Cesto:
- Nakysnutý rozkvas
- 700 g pšeničnej hladkej múky
- 2 žĺtka
- 250 g šľahačková smotana
- 150 g vody
- 30 g oleja
- 5 PL cukor
- 2x vanilkový cukor
- kôra z citróna
- štipka soli
Z hotového rozkvasu a surovín do cesta vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Záleží ale od teploty v miestnosti ako dlho to bude trvať. Môže to byť od 6 (v lete) do 12 hodín (v zime)
Cesto použijeme na Vianočky, koláče, sladké makovky, pleteničky, hniezda … Takmer na všetko sladké kváskové pečivo.
Necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny
Pred pečením potierame rozšľahaným vajíčkom
Komentáre (3)
Lenka 14. apríla 2021
Dobry den,
s LM zacinam a nerozumim, jaktoze mate v rozkvasu pomer mouky k vode 1:1. Nemel by byt pomer mouka voda kvas 2:1:1? Moc dekuji za objasneni.
Petronela Burianová 17. apríla 2021
Dobrý deň. Vy si mýlite dva pojmy. Krmenie kvásku a rozkvas. Kvások LM sa naozaj krmi pomerom 1:1:0,5(voda). Ale v recepte na ktorý reagujete ide o rozkvas, to znamená, že kvások LM sa rozkvasí tak, ako je uvedené v recepte na cca 100% hydratovaný pšeničný kvas a ten sa nechá narásť a použije v recepte.
Viera Bobríková 18. augusta 2020
🙂