Univerzálne kváskové cesto

Univerzálne kváskové cesto

Univerzálne kváskové cesto

Recept:

Rozkvas:

  • 100 g LM
  • 100 g voda
  • 100 g Manitoba typ 0, alebo hladká pšeničná múka typ T650, alebo 0
  • Necháme nakysnúť pri izbovej teplote v tomto období zhruba 8 hodín. Čas je orientačný podľa teploty v miestnosti. Musí zdvojnásobiť objem, ale nesmie byť prepadnutý, vtedy už prekysol.

Cesto:

  • Nakysnutý rozkvas
  • 700 g pšeničnej hladkej múky
  • 2 žĺtka
  • 250 g šľahačková smotana
  • 150 g vody
  • 30 g oleja
  • 5 PL cukor
  • 2x vanilkový cukor
  • kôra z citróna
  • štipka soli

Z hotového rozkvasu a surovín do cesta vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Záleží ale od teploty v miestnosti ako dlho to bude trvať. Môže to byť od 6 (v lete) do 12 hodín (v zime)

Cesto použijeme na Vianočky, koláče, sladké makovky, pleteničky, hniezda …  Takmer na všetko sladké kváskové pečivo.

Necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny

Pred pečením potierame rozšľahaným vajíčkom

Pridať komentár