Univerzálne kysnuté cesto

Univerzálne kysnuté cesto

Univerzálne kysnuté cesto

Ingrediencie, ktoré uskladňujeme v chladničke treba vybrať 2 hodiny pred pečením, aby sa zohriali na izbovú teplotu.

KVÁSOK:

  • 1 čl. kryštálový cukor
  • 20 g čerstvé droždie
  • 100 g vlažné mlieko
  • Suroviny zmiešame a odložíme na teplé miesto (nie horúce) a necháme 15 min. nakysnúť. Ďalej použijeme do cesta

CESTO:

  • Kvások
  • 500 g múka polohrubá
  • 100 g  kryštálový cukor (ak pečiete na slano, cukor vynechajte a pridajte 1čl soli)
  • 2 ks vajcia
  • 150 g mlieko
  • 100 g maslo
  • štipka soli

POSTUP

1.   Preosiatu múku zmiešajte s ostatnými sypkými surovinami. V strede urobte jamku a do nej nalejte kvások, vajíčka, roztopené maslo (vychladnuté), mlieko a vymieste rukami a neskôr po spojení surovín môžete pokračovať v robote, alebo ďalej mieste ručne. Cesto musí byť jemné, nelepivé, kompaktné a elastické.

2.   Cesto poprášte múkou, zakryte a nechajte na teplom mieste nakysnúť 1-2 hodiny. Cesto je nakysnuté keď zdvojnásobí objem.

3.   Cesto premiestnite na pomúčenú dosku, premieste, vytvarujte na požadované pečivo, ktoré zakryte a nechajte podkysnúť ešte 15-20 minút.

 

Droždie ktoré používate musí byť čerstvé a preveríte si to tak, že kúsok hodíte do horúcej vody. Ak vypláva, tak je v poriadku.

Komentáre (2)

Pridať komentár