Univerzálne tvarohové cesto z kvásku aj droždia

Univerzálne tvarohové cesto z kvásku aj droždia

Univerzálne tvarohové cesto bude asi teraz môj favorit. A všimla som si, že už aj veľa mojich sledovateľov z neho s obľubou pečie. A teším sa tomu, lebo  pečivo aj na druhý a tretí deň je vláčne a čerstvé vďaka tvarohu v ňom. Môžete z neho robiť koláče, buchty, makovky, pleteničky, Vianočku, jednoducho všetko sladké, ktoré bežne robíte z iného sladkého kváskového, alebo kysnutého cesta.
Recept:
150 g LM (alebo 40 g droždia)
600 g hladká pšeničná múka
150 g polohrubá múka
310 g mlieko
250 g tvaroh jemný vaničkový
1 vajce
150 g cukor
120 g maslo
Ak robíte verziu z droždia, urobte si najprv kvások z droždia, časti mlieka z receptu a lyžičky cukru. Zamiešajte a nechajte 15 min. odpočívať a ďalej použite v recepte.
Z kvásku a surovín do cesta vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Môže to pri kváskovej verzii trvať 8-12 hodín, alebo pri verzii z droždia asi 2 hodiny. Toto cesto kvasí dlhšie vzhľadom k vysokému obsahu tuku. Záleží ale od teploty v miestnosti a sily kvásku.
Cesto použijeme na Vianočky, koláče, sladké makovky, pleteničky, hniezda … Takmer na všetko sladké kváskové pečivo.
Po vytvarovaní necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny pri verzii z kvásku, pri verzii z droždia asi 20 min.
Pred pečením potierame rozšľahaným vajíčkom a posypeme zvoleným posypom.

Komentáre (8)

  • Magda 8. septembra 2021

    Dobrý deň, je na toto cesto vhodná Pšeničná múka hladká špeciál a polohrubá babička? Ďakujem

  • Lucia 4. júla 2021

    Dobry den, da sa toto cesto zamrazit, ze cast pouzijem hned a cast inokedy? A ak ano, ako potom postupovat pri zamrznutom ceste?dakujem.

  • Peťka 24. júna 2021

    Dobry den, prosim Vas, ako by sa toto cesto dalo spravit s raznym kvaskom? Dakujem

  • Kristína 22. mája 2021

    Prosim vas na kolko stupnov a kolko minut? Pripadne na aky rezim rury? Dakujem

    • Petronela Burianová 7. júna 2021

      Záleží na tom čo pečiete. Ale všeobecne na 180 St. a zhruba 30-45 minút podľa veľkosti pečiva. alebo tiež podľa toho, či pečiete vo forme, alebo nie. Vo forme trvá pečenie dlhšie vzhľadom na to, že sa musí nahriať. Ja používam 4D horkovzduch.

Pridať komentár