Univerzálne tvarohové cesto z kvásku aj droždia

Univerzálne tvarohové cesto z kvásku aj droždia

Univerzálne tvarohové cesto bude asi teraz môj favorit. A všimla som si, že už aj veľa mojich sledovateľov z neho s obľubou pečie. A teším sa tomu, lebo  pečivo aj na druhý a tretí deň je vláčne a čerstvé vďaka tvarohu v ňom. Môžete z neho robiť koláče, buchty, makovky, pleteničky, Vianočku, jednoducho všetko sladké, ktoré bežne robíte z iného sladkého kváskového, alebo kysnutého cesta.
Recept:
150 g LM (alebo 40 g droždia)
600 g hladká pšeničná múka
150 g polohrubá múka
310 g mlieko
250 g tvaroh jemný vaničkový
1 vajce
150 g cukor
120 g maslo
Ak robíte verziu z droždia, urobte si najprv kvások z droždia, časti mlieka z receptu a lyžičky cukru. Zamiešajte a nechajte 15 min. odpočívať a ďalej použite v recepte.
Z kvásku a surovín do cesta vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Môže to pri kváskovej verzii trvať 8-12 hodín, alebo pri verzii z droždia asi 2 hodiny. Toto cesto kvasí dlhšie vzhľadom k vysokému obsahu tuku. Záleží ale od teploty v miestnosti a sily kvásku.
Cesto použijeme na Vianočky, koláče, sladké makovky, pleteničky, hniezda … Takmer na všetko sladké kváskové pečivo.
Po vytvarovaní necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny pri verzii z kvásku, pri verzii z droždia asi 20 min.
Pred pečením potierame rozšľahaným vajíčkom a posypeme zvoleným posypom.

Komentáre (17)

  • Martina 1. apríla 2023

    zdravim spravila som to cesto vcera dala som do chladnicky a nevidim aby nejak extra zvacsilo svoj objem… kvasok L M som msla cerstvy rano ozveny..dakujem za radu …

  • Nika 10. júla 2022

    dobry den, testo vypada prekrasne – avsak, ziji v Thajsku kde nekoupim polohrubou mouku – lze napr. pripravit testo pouze s hladke psenicne, ci napr. cast psenicne a cast zitne, ktera je hrubsi?
    Dekuji za odpoved

  • Alena Fahnova 30. januára 2022

    Dobre som pochopila, ze cesto sa robi bez rozkvasu. Dakujem

    • Petronela Burianová 8. februára 2022

      Ak nie je v hociktorom recepte napísané “rozkvas” tak sa pridá také množstvo kvásku ako je uvedené

  • Veronika 19. novembra 2021

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či môžem tvaroh nahradiť mascarpone?
    Ďakujem za odpoved!

  • Magda 8. septembra 2021

    Dobrý deň, je na toto cesto vhodná Pšeničná múka hladká špeciál a polohrubá babička? Ďakujem

  • Lucia 4. júla 2021

    Dobry den, da sa toto cesto zamrazit, ze cast pouzijem hned a cast inokedy? A ak ano, ako potom postupovat pri zamrznutom ceste?dakujem.

  • Peťka 25. júna 2021

    Dakujem velmi pekne ❤

  • Peťka 24. júna 2021

    Dobry den, prosim Vas, ako by sa toto cesto dalo spravit s raznym kvaskom? Dakujem

  • Kristína 22. mája 2021

    Prosim vas na kolko stupnov a kolko minut? Pripadne na aky rezim rury? Dakujem

    • Petronela Burianová 7. júna 2021

      Záleží na tom čo pečiete. Ale všeobecne na 180 St. a zhruba 30-45 minút podľa veľkosti pečiva. alebo tiež podľa toho, či pečiete vo forme, alebo nie. Vo forme trvá pečenie dlhšie vzhľadom na to, že sa musí nahriať. Ja používam 4D horkovzduch.

Pridať komentár