Zdielať recept

Kamutovo-pšeničný chlieb

Pri chleboch z prastarej múky platí, že čím vyšší podiel je Prastarej múky s nízkym obsahom lepku, tým je striedka s menšími okami, ale o to je chlieb výživnejší a má viac benefitov pre naše zdravie. Viac o týchto chleboch sa dočítate na mojom blogu.

Znovuobjavené starodávne zrná a ako piecť chlieb z múky z prastarých zŕn.

Postup:

  • 1. Zmiešajte tekutinu s múkou a nechajte prebehnúť hodinu autolýzu.

    2. Pridajte kvások, premieste a nechajte hodinu prebehnúť fermentolýzu.

    3. Pridajte soľ a slad a mieste pokiaľ sa cesto neodliepa od nádoby a nebude dostatočne pružné.

    5. Vymiesené cesto premiestnite do nádoby, kde ho 2-5 hodín prekladajte. Čas závisí od okolitej teploty. V lete v horúčavách stačí 2 hodiny, v zime naopak 5 hodín.

    6. Stočte do ošatky a nechajte hodinu pri izbovej teplote. (Ak je veľmi teplo, dajte rovno do chladničky kvasiť pri 7 St.C.)

    7. Dajte kysnúť do chladničky na 12 hodín

    8. Pečte pri teplote 250 St.C 15 minút so záparou a ďalej na teplote 200 St.C 30 minút bez zápary

    9. Nechajte vychladnúť na mriežke zabalené do utierky. Krájajte až po úplnom vychladnutí asi po 3 hodinách

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Kamutovo-pšeničný chlieb?
Kliknutím vyberte

Recept na tento chlieb:

  • 70 g kvások
  • 280 g Manitoba
  • 220 g Kamutová hladká múka
  • 70 g Kamutová celozrnná múka
  • 200 g pivo
  • 200 g voda
  • 1 čl soľ
  • 1 čl slad